Ristretto
Pouhých cca 20 mililitrů emulze ze 6 až 7 gramů kávy, to je podle znalců ideál. Pěna musí být hustá a krémová, káva nesmí chutnat spálenou hořkostí.

Espresso
Sedm gramů kávy na porci 20 až 30 ml, to je mezinárodní standard pro espreso.

Espresso lungo
Espreso dolité horkou vodou na až 120 ml.

Cappuccino (čti kapučíno)
Espreso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou. Nejdříve se šlehá mléko, na ně se nalije káva, nebo se naopak nalévá mléko do espresa. Mléčná pěna tvoří vrstvu 1 až 2 cm. Teplota mléka je max. 70 °C.

Caffé latte (čti kafé late)
Do vysoké štíhlé sklenice (90 ml) patří malé espreso (30 ml) a dvě třetiny teplého mléka s trochou pěny.

Macchiatto (čti makiato)
"Strakatá" bílohnědá káva: klasické espreso zakápnuté mléčnou pěnou.

Vídeňská káva
Káva se šlehačkou, může být turecká i překapávaná.

Ledová káva, frappé
Vychlazené espreso se šejkruje nebo šlehá s ledem, cukrem a mlékem, až se vytvoří pěna. Možno vylepšitzmrzlinou, šlehačkou a posypat skořicí či kakaem.

Melange (čti melanž),kapucín, brauner
V německy mluvících zemích se tak označují kávy s podílem mléka; u melange je to 1:1, u ostatních méně mléka.

Irská, alžírská káva
Espreso s whisky či koňakem. Italové se však řídí slovy: "Proč škodit dobré whisky nebo koňaku, když tím uškodíte dobré kávě?

Káva se sirupem
Sirupů je mnoho druhů, slouží k ochucení kávových nápojů. Neobsahují alkohol.